Despre noi > Ştiri

 Navigare

tipareste trimite pe mail

 APM Tulcea sustine proiectul “Salveaza Delta! Scrie viitorul!”. implementat de Societatea Ornitologica Romana –Sucursala Covasna “FALCO TINNUNCULUS” si Cercul de Ornitologie “MUGURAR” al Palatului.Sf Copiilor din mun.Gheorghe

Detalii

Autor: APM Tulcea,
Adăugat: 2013-05-28 10:38:04
Ultima actualizare: 2013-05-28 10:38:04

Documente ataşate

  

COMUNICAT DE PRESA

 

 Societatea Ornitologica Romana –Sucursala Covasna “FALCO TINNUNCULUS” si Cercul de Ornitologie “MUGURAR” al Palatului.Sf Copiilor din mun.Gheorghe implementeaza in parteneriat proiectul “Salveaza Delta! Scrie viitorul!”.

Acest proiect este finantat de catre Fundatia pentru Parteneriat si MOL Romania, in urma selectiei nationale din cadrul segmentului-Spatii verzi.Arii naturale protejate.

Proiectul a fost lansat oficial, la Sf.Gheorghe, Jud.Covasna.

 

 Descrierea proiectului

 

             Scopul concret al proiectului

Promovarea importantei abordarii unei atitudini civice comune, unitare, in scopul conservarii si mentinerii biodiversitatii, prin organizarea zilei Biodiversitatii in scoli, a unui concurs interşcolar cu tematică de ornitologie şi  mediu, cu participarea elevilor din judetele Covasna, Braşov, Bistriţa-Năsăud, Alba, Călăraşi, Maramureş, Tulcea, a unei tabere de educatie ecologica tip Junior Ranger in Delta Dunarii şi definirea unei reţele de voluntari menită a extinde conştientizarea publică asupra pericolelor antropice la care este supusă biodiversitatea.

 

 

          Justificarea proiectului

          In fiecare an, in data de 22 mai, se celebreaza la nivel mondial Ziua Diversitatii Biologice, in concordanta cu hotararea Adunarii Generale a Organizatiei Natiunilor Unite  care, la 20 decembrie 2000, a proclamat data adoptarii Conventiei pentru Diversitate Biologica– 22 mai. Acesta zi este mai putin cunoscuta si mediatizata in randul populatiei.

Intrucat prin proiect ne propunem educarea tinerei generatii intr-un spirit mult mai sensibil fata de problemele mediului inconjurator, vom directiona activitatile din acest proiect catre tanara generatie. Tinerii, in procesul instructiv-educativ beneficiaza de o mare cantitate de elemente teoretice si foarte putine practice. De aceea consideram necesara abordarea  unor activitati practice de mai multe zile pe teren, prin organizarea de activitati de educatie nonformala, pentru sensibilizarea tinerilor si sublinierea importantei abordarii comune a elementului biodiversitate.

Alt aspect care justifica demersul nostru consta in faptul ca judetul Covasna, desi dispune de arii protejate acestea nu beneficiaza inca de planuri de management si custozi specializati care ar putea sa le puna in valoare elementele caracteristice in legatura cu dezvoltarea durabila a comunitatii din aria protejata. Administratia Biosferei Delta Dunarii beneficiaza in schimb de un astfel de model pe care incearca sa-l implementeze si pentru care a obtinut rezultate vizibile. Prin acest transfer de cunostinte si practici vom sensibiliza generatia tanara sa se implice in proiecte de protejare a biodiversitatii si dezvoltare durabila, conform modelelor.

 

 Ne propunem:

- Sa organizam Ziua Diversitatii Biologice prin prezentarea importantei conservarii biodiversitatii pentru noi si pentru generatiile viitoare. In aceasta zi vom prezenta, in 7 scoli pentru minim 700 de elevi din judetele Covasna ,Brasov, Maramures, Bistrita-Nasaud, Calarasi, Alba si Tulcea, importanta si rolul biodiversitatii in mentinerea unui cadru natural sanatos.Prezentarile vor fi realizate in colaborare cu profesorii de profil din scolile respective impreuna cu un specialist din cadrul Agentiilor de Protectia Mediului din judetele amintite (compartimentul Arii protejate).

 

- Organizarea împreună cu copiii de la cercul de ornitologie al Palatului Copiilor Sf. Gheorghe a unui stand în parcul oraşului Sf. Gheorghe, cu ateliere interactive, cu ocazia “Zilei Internaţionale a Copilului 1 iunie”, menit a atrage cât mai mulţi copii, parinti, bunici, cadre didactice, în activităţi de cunoaştere a păsărilor şi a mediului, precum şi promovarea pe o scară cât mai largă a importanţei protejarii mediului si biodiversităţii.

 

- Organizarea unui Concurs Regional de Ornitologie si educatie ecologica “CIP-CIP- Cunoaşte Iubeşte Protejează”, avand in desfasurarea lui trei etape  (1 proiect de salvare a unei specii vulnerabile din zona de provenienta a participantilor (Covasna, Brasov, Maramures, Bistrita-Nasaud, Calarasi. Alba si Tulcea), -prezentare Power Point; 2.Test de cunoştiinţe teoretice cu privire la păsări şi habitatele lor;3. Probă practică de recunoaştere a speciilor de păsări din aria protejată Dumbrăviţa BV.;)

 

-Organizarea unei tabere de educatie ecologica de tip Junior Young Ranger, in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, in localitatile Maliuc (5 zile) si Vadu (5 zile).  La tabara vor participa  20 de copii selectionati in cadrul concursului de ornitologie S-au ales aceste localitati deoarece sunt propice pentru observarea habitatelor (umede, stepice si costiere), pasarilor (deltaice, stepice si costiere) ce vor fii in migratia de toamna in perioada taberei. Prin specialistii participanti la tabara de tip Young Ranger (ornitologi, mamologi, botanisti etc) tinerii isi vor forma abilitati de cunoasterea naturii, vor constientiza prolemele de mediu, vor deveni mai interesati pentru a participa la activitati de voluntariat in domeniul protectiei mediului .

 

-Definirea unei reţele de voluntari menită a extinde conştientizarea publică asupra pericolelor antropice la care este supusă biodiversitatea prin promovarea şi implicarea în campania iniţiată de Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării “Vreau să trăiesc! Ajută-măwww.ddbra.ro/media/Proiect_Vreausatraiesc _ajuta-ma.pdf

 

-Organizarea la 1 septembrie, ziua Deltei Dunarii, a unei proiecţii de film cu intrare liberă (.-Proiecţia filmului „Delta Dunării un paradis aproape pierdut”), cu invitarea autorităţilor locale, cadrelor didactice şi elevilor din unitaţile de învăţământ, mass-media şi publicului larg. În antreul Casei de Cultura municipale Konya Adam  vor fii expuse fotografii ce surprind atât frumuseţea şi biodiversitatea Rezervaţiei Biosferei Delta  Dunării cât şi activităţi din cadrul proiectului.

     Rezultate aşteptate

  •             Minim 700 de copii informati despre Ziua Biodiversitatii
  • minim 200 de copii, părinţi, cadre didactice si autoritati locale implicate în proiectele de salvare a unor specii de păsări din aria de provenientă în vederea participării la  concursul de ornitologie si protectia mediului CIP-CIP Cunoaste Iubeste Protejează cat si a implicarii ulterioare in campania initiata online de ARBDD
  • 7 scoli implicate din 7 judete
  • minim 250 de copii, părinţi, bunici şi cadre didactice implicate activ in actiuni de cunoastere şi explorare a mediului,  într-un cadru nonformal, prin organizarea standului in parcul central al municipiului Sfantu Gheorghe cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului 
  • 28 de copii şi 7 cadre didactice participante la concursul de ornitologie si protecţia naturii CIP-CIP
  • Realizarea unei tabere tip Young Ranger cu 20 de copii participanti, elevi care se vor intoarce in comunitate cu noi idei si dorinta de a se implica in proiecte de protejare a biodiversitatii.
  • Implicarea a 23 institutii in proiect (Inspectoratul Scolar Judetean Covasna, Inspectoratul Scolar Judetean Tulcea, Inspectoratul Scolar Judetean Brasov, Inspectoratul Scolar Judetean Alba, Inspectoratul Scolar Judetean Calarasi,Inspectoratul Scolar Judetean Bistrita-Nasaud, Inspectoratul Scolar Judetean Maramures,  Rezervatia Biosferei Delta  Dunarii, APM Covasna,APM Brasov, APM Tulcea, APM Alba, APM Calarasi, APM Bistrita Nasaud, APM Maramures, Institutul de Cercetari Eco Muzeale Tulcea, Muzeul Carpatilor Rasariteni, Palatul Copiilor din mun.Sf.Gheorghe, Casa de Cultura „Konya Adam” din Sf.Gheorghe, DORIPESCO BV, Directia Judeteana pentru Sport si Tineret-Covasna, SMURD Sibiu.).

Partener media: Covasnamedia/Observatorul de Covasna.

  • Implicarea a minim 20 tineri si 7 scoli impreuna cu cercurile de ecoturism existente, în definirea unei reţele de voluntari menită a extinde conştientizarea publică asupra pericolelor antropice la care este supusă biodiversitatea prin promovarea şi implicarea în campania iniţiată de Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării “Vreau să trăiesc! Ajută-măwww.ddbra.ro/media/Proiect_Vreausatraiesc _ajuta-ma.pdf
  • cel puţin 100 de participanti la proiectia filmului „Delta Dunării – un paradis aproape pierdut ”, realizat de Asociatia Salvati Dunarea si Delta, si care surprinde si activitati ale taberei Young Junior Ranger editia 2012

Prin specialistii participanti la tabara de tip Young Ranger tinerii isi vor forma abilitati de cunoastere a naturii, vor constientiza problemele de mediu, vor deveni mai interesati pentru a participa la activitati de voluntariat in domeniul protectiei mediului.

    Viabilitatea şi continuarea proiectului

      Proiectul va continua cu functionarea grupului de Young Ranger care va fi capabil sa constientizeze problemele de mediu si va influenta comunitatea in directia luarii unor decizii favorabile protectiei mediului. Totodata, dorim ca la sfarsitul taberei sa definitivam posibilitatea unui parteneriat intre scolile implicate, urmand ca sa initiem si organizam infiintarea unor Cluburi de Ornitologie si        Educatie Ecologica cat si conectarea acestora la o retea de tip net-working,inter-regionala, cu scopul bine definit de a facilita transferul de informatie, incurajarea implicarii tinerilor intr-o forma interactiv-participativa in viata comunitatii, atingand prin acest aspect o alta coordonata fundamentala si anume promovarea unei „cetatenii europene active” .

       In cadrul acestui concept, promovarea si sprijinirea unor initiative comunitare este o prioritate, iar implicarea acestor tineri, uniti de acelasi scop, protectia mediului si dragostea pentru pasari, poate fii o solutie viabila la marile intrebari legate de raportul tanara generatie/viitor durabil. Proiectul este viabil, implica tineri interesati de ceea ce fac, intr-o maniera noua, utilizand internet-ul ca modalitate de expresie (ex.reteaua de tip net-working ce va fii creata), specific varstei. Pe de alta parte, implicand aceasta coordonata de educatie ecologica non-formala credem ca trezim interesul si altor tineri dornici de a fi activi in acest domeniu.

       Rezultatele proiectului credem ca vor fi benefice si astfel posibilitatea de a gasi resurse financiare pentru continuarea acestui program pilot de parteneriat sa creasca semnificativ. Totodata, sprijinirea implementarii acestui proiect, va constituii un element hotarator, caci dorim ca acest concurs inovator de ornitologie si educatie ecologica sa devina o traditie, sa aiba acoperire nationala, iar acest exemplu va motiva comunitatile locale de a se implica, va fii acel „start-up motivational” care va conduce fara doar si poate la intarirea aspectului privitor la sustenabilitatea si continuarea  proiectului . Suntem indreptatiti a afirma aceasta, intrucat in urma derularii proiectului „Delta Dunarii ne priveste pe toti! Ne implicam impreuna!”, tinerii participanti s-au decis singuri sa infiinteze acest cerc de ornitologie la Sf.Gheorghe, au realizat ca in ciuda faptului ca provin din regiuni diferite, ii uneste o dragoste si un scop comun(viitor durabil) si ca impreuna, mizand pe specificul fiecaruia ca pe un atu, au sanse mult mai mari de reusita, decat prin actiuni si voci izolate.

      De aceea afirmam cu tarie ca acest proiect este sustenabil, ca sprijinirea lui va coincide cu dorinta tuturor de a promova o tanara generatie responsabila, constienta si careia a-i oferii asemenea oportunitati se transforma in sansa noastra de a avea un viitor durabil.   Nu in ultimul rand,proiectul va crea abilitati, cunostinte si aptitudini formand , pe langa viitorii specialisti, caractere interesate de cunoasterea,conservarea si protejarea mediului inconjurator.

                                                          

                                                             

                                                                     Coordonator proiect

                                                                Prep.univ.drd. Anamaria Lazar

                                                                  Societatea Ornitologica Romana

                                                          Sucursala Covasna “Falco Tinnunculus”

 

 

 

 


X

Clic aici pentru a închide hartaAlegeți un județ de pe hartă pentru a fi redirecționat spre autoritatea locală.