Despre noi > Ştiri

 Navigare

tipareste trimite pe mail

 Agentia pentru Protectia Mediului Tulcea in colaborare cu Palatul copiilor Tulcea organizeaza la sediul din Tulcea , str. 14 Noiembrie , nr.5 , in data de 21.08.2014 , ora 12.00 , o actiune cu tema “ Managementul ariilor protejate din judetul Tulcea “ .

Detalii

Autor: APM Tulcea,
Adăugat: 2014-08-20 14:26:42
Ultima actualizare: 2014-08-20 14:26:42

In vederea constientizarii copiilor privind managemntul ariilor protejate din judetul Tulcea  , Agentia pentruProtectia Mediului Tulceain colaborare cu Palatul copiilor Tulcea  organizeaza la sediul din Tulcea , str. 14 Noiembrie , nr.5 , in data de 21.08.2014, ora 12.00, o actiune cu tema “ Managementul ariilor protejate din judetul Tulcea “ .

 

In agenda evenimentului sunt incluse urmatoarele activitati :

  • Prezentare realizata de catre specialistii APM Tulcea privind tipurile de arii protejate si categoriile de management ale acestora  ;
  • Prezentarea ariei protejate ROSPA 0009 Bestepe - Mahmudia si a rezervatiei naturale  Dealurile Bestepe ;
  • Dezbateri interactive pe tema  biodiversitatii existente in ariile protejate

 

Informatii :

 

România deţine cea mai mare diversitate biogeografică din Europa comparativ cu ţările Uniunii Europene  şi este singura ţară care deţine 5 din cele 11 regiuni biogeografice recunoscute , respectiv: regiunea alpină, continentală, panonică, pontică şi stepică .

Ultimele doua regiuni biogeografice : pontică şi stepică se regăsesc şi pe teritoriul judeţului Tulcea. Datorită poziţiei sale geografice, judeţul Tulcea are aproape toate formele de relief din România, plecând de la Munţii Măcinului - cei mai vechi munţi din România şi printre cei mai vechi din Europa şi până la Delta Dunării - teren încă în formare, cel mai nou pământ al ţării.

Dobrogea şi Delta Dunării, cu patrimoniul natural şi peisagistic de importanţă mondială, formează împreună o zonă unică în ţară şi în Europa, în care sunt întâlnite unele dintre cele mai vechi structuri geologice de pe continent limitrofe celor mai recente, reprezentate prin zonele aluvionare ale deltei. De asemenea , aici întâlnim cea mai întinsă suprafaţă de arii protejate şi situri Natura 2000 din ţară şi una dintre cele mai extinse din Uniunea Europeană, reprezentative pentru bioregiunile stepică şi pontică.

Judeţul Tulcea, datorită unui climat specific Dobrogei de Nord şi a formelor de relief variate, beneficiază de o diversitate biologică deosebită atât prin numeroasele tipuri de habitate şi ecosisteme, cât şi prin multitudinea de specii de floră şi faună. Acest lucru a condus la instituirea unui numar mare de arii protejate dupa cum urmeaza :

  • Arii protejate de interes international si anume Rezervatia Biosferei Delta Dunarii
  • Arii protejate de interes national in numar de 34 si anume , un parc national : Parcul National Muntii Macinului si 33 de rezervatii naturale;
  • Arii protejate de interes comunitar in numar de 17 din care 8 situri de interes comunitar (SCI) si 9 arii de protectie speciala avifaunistica ( SPA )

 

In acest moment , managementul acestor arii protejate este asigurat de catre administratori si custozi care au obligatia de a intocmi Regulamentul acestor arii protejate  care reprezinta  documentul în care se includ toate prevederile legate de activităţile umane permise şi modul lor de aprobare, precum şi activităţile restricţionate sau interzise pe teritoriul ariei naturale protejate  , cat si de a elabora Planul de Management ce reprezinta documentul care descrie şi evaluează situaţia prezentă a ariei naturale protejate, defineşte obiectivele, precizează acţiunile de conservare necesare şi reglementează activităţile care se pot desfăşura pe teritoriul ariilor, în conformitate cu obiectivele de management.

 

 

nr

crt

Denumirea ariei protejate

Custode/administrator

Plan  de management

1

ROSPA 0031 Delta Dunării şi Complexul Razim Sinoie si ROSCI 0065 Delta Dunarii

Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii

Plan de management in curs de realizare prin proiect POS Mediu

2

ROSCI0060 Dealurile Agighiolului impreuna cu rezervatia fosilifera Aghighiol

Asociaţia GeoD pentru Promovarea Geodiversităţii

Plan de management in curs de realizare prin proiect POS Mediu

3

ROSPA0032 Deniz Tepe impreuna cu ROSCI0067 Deniz Tepe si rezervatia nationala Denis Tepe

Societatea Ornitologică Română şi Fundaţia Eco Pontica

Plan de management in curs de realizare prin proiect POS Mediu

4

ROSCI0237 Structuri submarine metanogene  Sf. Gheorghe

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie şi Geoecologie Marină -GeoEcoMar

Plan de management realizat prin proiect POS Mediu in curs de aprobare

5

ROSPA0052  Lacul Beibugeac

Societatea Ornitologică Română

Plan de management in curs de realizare prin proiect POS Mediu

6

ROSPA0076 Marea Neagră

SC Euro Level SRL

Plan de management in curs de realizare prin proiect POS Mediu

7

ROSPA 0009 Bestepe-Mahmudia impreuna cu rezervatia nationala Dealurile Bestepe

APM Tulcea

Plan de management in curs de realizare prin proiect POS Mediu

8

ROSCI 0123 Muntii Macinului  impreuna cu Parcul National Muntii Macinului , rezervatia nationala Valea Fagilor  si ROSPA 0073 Macin Niculitel

Administratia Parcului National Muntii Macinului

Plan de management aprobat prin HG 1074/2013 pentru Parcul National Muntii Macinului si in curs de aprobare pentru ariile de interes comunitar

9

ROSCI 0201 Podisul Nord Dobrogean

ROSPA 0091 Padurea Babadag

ROSPA 0100 Stepa Casimcea

Sesiune de atribuire in desfasurare

Plan de management in curs de realizare prin proiect POS Mediu

10

ROSCI 0012 Bratul Macin ,ROSPA 0040 Dunarea Veche Bratul Macin

AJPS Galati

Plan de management in curs de realizare

Una din cele mai mari arii protejate din judetul Tulcea , respectiv  ROSCI 0201 Podisul Nord Dobrogean  impreuna cu ROSPA 0091 Padurea Babadag si ROSPA 0100 Stepa Casimcea, precum si cele 25 de rezervatii naturale de interes national peste care se suprapun aceste arii protejate de interes comunitar , nu detin o structura de administrare .

MMSC are in prezent in derulare a 6 -a sesiune de depunere a dosarelor pentru preluarea în administrare a ariilor naturale protejate , în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului mediului şi schimbărilor climatice nr. 1052/2014 privind aprobarea Metodologiei de atribuire în administrare şi custodie a ariilor naturale protejate. Dosarele pentru atribuirea în administrare se depun până la data de 02.09.2014 , la sediul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, pe adresa: Direcţia Biodiversitate, B-dul Libertăţii nr. 12, Sectorul 5, Bucureşti.

Astfel , ROSCI 0201 Podisul Nord Dobrogean  impreuna cu ROSPA 0091 Padurea Babadag si ROSPA 0100 Stepa Casimcea, impreuna cu cele 25 de rezervatii naturale de interes national , are toate sansele sa detina o structura de administrare in cazul in care se vor depune dosare de candidature.


X

Clic aici pentru a închide hartaAlegeți un județ de pe hartă pentru a fi redirecționat spre autoritatea locală.